Unde este situat orasul Curtea de Arges?

*Curtea de Arges,sau ORASUL REGAL CURTEA DE ARGES, este un oras mic ,de munte, avand o suprafata de 75 km2 ; este situat in partea de N-V a judetului Arges ,la 450m peste nivelul marii,intr-o depresiune colinara in vecinatatea poalelor Muntilor Fagaras! Curtea de Arges atrage anual o multime de turisti atat romani cat si straini,atrage prin frumusetea,arhitectura si in special istoria sa!

Cum ajungi din Bucuresti la Curtea de Arges?Harta pentru Curtea de Argeș

*Drumul din capitala Tarii Romanesti catre Curtea de Arges este usor de parcurs ,in special pentru cei care dispun de masina proprie,insa se poate ajunge si cu trenul( fiind disponibile mai multe trenuri la diferite ore ale zilei ,atat pentru dus cat si pentru intors),dar si cu alte mijloace de transport in comun,insa acestea fac ca durata calatoriei sa fie mai lunga; de la Bucuresti la Curtea de Arges sunt 153 km, pana la Pitesti se va merge prin autostrada A1 ,timpul  pana la destinatie fiind de aproximativ  1 ora si 30 minute!

ALTE TRASEE:

 

 • din Timișoara, urmând traseul Timișoara – Deva – Sibiu – Curtea de Argeș
 • din Iași, urmând traseul: Iași – Tecuci – Focșani – București – Pitești – Curtea de Argeș

 

De ce sa alegi Curtea de Arges de sarbatori?

*Obiective turistice

 1. Gara regala Curtea de Arges Arhitectul italian Giulio Magni a primit, în același an 1898, o comandă pentru realizarea a două gări (aproape identice) și a unei halte pe liniile Pitești – Curtea de Argeș și Adjud – Comănești – Ghimeș, ambele linii executate sub coordonarea inginerului român Elie Radu. Gările gemene din Curtea de Argeș și Comanesti reprezintă o ilustrare a viziunii lui Magni asupra stilului național, el combinând elemente cu certe filiații în arhitectura romanică cu motive și materiale de tip oriental, asimilate pe filieră bizantină.Destinată să servească linia Pitești – Curtea de Argeș, în lungime de 38,4 kilometri, gara a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, dată la care s-a dat în folosință și linia de cale ferată.Decorațiile exterioare sunt realizate cu brâuri de ceramică smălțuită executate de meșteri italieni, iar ancadramentele ușilor și ferestrelor sunt făcute tot din cărămidă smălțuită. Pentru învelitoarea acoperișului s-au folosit solzi de ardezie. Dimensiunile mici ale solzilor au permis urmărirea conturului nervurilor bolților.Ceasul Paul Garnier amplasat pe fațada dinspre peroane, asemănător celui din Gara Centrală din Paris, nu mai funcționează, maiestuosul candelabru de cristal care lumina sala de așteptare, încăpere în care se țineau odinioară cele mai frumoase baluri ale acelor vremuri, a fost transferat la Regionala CFR Craiova, Gara din Curtea de Argeș pierzând astfel un element decorativ excepțional2.Biserica Domneasca Sfantul Nicolae

  Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor, în aer liber şi natură

   

   

   

  Curtea Domneasca Biserica Sfantul Nicolae Curtea de Arges

  Biserica oferă o splendoare arhitecturală de tip bizantin. Planul bisericii aparține tipului ”cruce greacă înscrisă” varianta constantinopolitană, încheiată cu trei abside la răsărit. Exteriorul este dominat de zidăria aparentă cu piatră de râu și cărămidă, cu rosturi de mortar sclivisit, iar ancadramentele din piatră sculptată a ferestrelor datează din secolul al XVII când biserica a fost renovată.

  Datorită picturilor murale interioare deosebit de valoroase, realizate între anii 1364-1369, cât și valorii ei arhitecturale și istorice, Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș este declarată monument istoric.

  În interiorul bisericii este păstrat mormântul lui Radu I Basarab, expus sub sticlă, dar și câteva resturi din veșmântul feudal cu ornamente de aur și pietre prețioase.

  Curtea Domneasca Biserica Sfantul Nicolae Curtea de Arges

  Curtea Domneasca Biserica Sfantul Nicolae Curtea de Arges

   

 

 

3.Ruinele San NicoaraImagini pentru ruinele san nicoara curtea de arges

Ruinele Bisericii Sân Nicoară, aflate în parcul cu acelaşi nume din Curtea de Argeş, păstrează tainele unei lăcaş din secolele XIII-XIV, care s-a vrut catolic, dar care s-a ales cu o arhitectură ortodoxă. Cunoscută drept paraclisul primei Curţi Domnesti de la Argeş, dar şi sub denumirea de “Biserica Sfântul Nicolae cel Mic”, nume dat pentru a evita confuzia cu alt lăcaş – Sfântul Nicolae Domnesc (Biserica Domnească), aflat în imediata sa vecinătate, de care, pe vremuri, se lega printr-un tunel secret, Biserica Sân Nicoară, sau ceea ce a mai rămas din ea, păstrează în morfologia denumirii sale, chiar forma arhaică a cuvintelor “Sfântul” (Sân) şi “Nicolae” (Nicoară). Componentă a ansamblului Curţii Domneşti, Biserica Sân Nicoară ar fi, după tradiţia populară, ctitoria Doamnei Marghita, soţia legendarului Negru Vodă. Potrivit celei mai cunoscute legende legate de sfântul lăcaş, biserica ar fi fost însă ridicată din porunca Doamnei Clara, mama vitregă a voievodului.

“Legenda spune că a fost biserică romano-catolică şi a slujit ca lăcaş de cult pentru doamna Clara Dobokay. Tot legenda spune că Vladislav Vlaicu, fiind plecat la război, doamna a adus mulţi preoţi catolici cu care spera să-i catolicizeze pe români. Reîntors victorios de pe câmpul de luptă, Vlaicu s-a mâniat foarte tare la auzul politicii duse de mama sa (vitregă) şi a dat ordin să se tragă cu tunul cu ghiulele de piatră în biserică. Apoi a alungat-o pe mama sa, într-un car cu boi, în Transilvania. Fiind vară şi foarte cald, atunci când Doamna Clara a ajuns la Domneşti şi boii au văzut apa, au luat-o la fugă spre râu şi au răsturnat carul în râu. Doamna Clara s-a înecat. De atunci râul se numeşte Râul Doamnei”, spune istoricul Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Curtea de Argeş.

4.Casa Norocea

Casa Norocea este încadrată în lista monumentelor istorice și reprezintă o vilă interbelică, armonis construită. A fost construită în perioada anilor 1922-1923 la comanda și după planurile pictorului Dumitru Norocea, care lucra în acea perioadă la restaurarea frescelor de la Biserica Domnească. Casa este un exemplu edificator de integrare a elementelor tradiționale muscelene în arhitectura urbană. La etaj se află o loggie îmbogățită cu coloane și arcade trilobate, precum și un ceardac sprijinit pe console din lemn și decorat cu stâlpi sculptați. Intrarea în beci este specifică caselor țărănești din regiunile submontane. Pictorul și-a exprimat dorința testamentară de a se organiza, în casa sa, o expoziție.

5.Manastirea Curtea de Arges

 

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges

 

 Manastirea a fost construită între 1515-1517 de Neagoe Basarab. Ansamblul cuprinde catedrala episcopală, unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectură din Tara Romaneasca. Catedrala este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.  În timpul lui Carol I , a fost transformată în necropolă pentru familia regală a României. La Mănăstirea Curtea de Argeș se află și moaștele sfintei Filofteia.

Regina Ana a fost înmormântată la 13 august 2016, Regele Mihai a fost inmormantat la 16 decembrie 2017  ,iar ca o ultima dorinta a sa  ,pe data de 19 octombrie 2019 a fost reinhumata regina mama Elena si imormantara în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Noul edificiu, situat lângă mănăstirea Curtea de Argeş, a fost înălţat din 2009, pornind de la o iniţiativă a Familiei Regale, sprijinită de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Familia Regală şi-a dorit o necropolă, pentru că vechea biserică de la Curtea de Argeş nu mai poate adăposti şi alte morminte. Familia Regală a demarat acest proiect pentru o nouă necropolă, care să slujească şi Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, pe terenul căreia a fost construit lăcaşul de cult. În vechea biserică de la Curtea de Argeş sunt înmormântaţi:Neagoe Basarab – ctitorul mănăstirii (domn al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521), Doamna Despina – văduva domnitorului (care s-a călugărit după moartea acestuia, devenind monahia Platonida), Doamna Stana – fiica lui Neagoe Basarab (soţie a domnitorului Ştefăniţă Vodă al Moldovei, Radu de la Afumaţi – soţ al Doamnei Ruxandra, altă fiică a lui Neagoe Basarab. Tot în pronaosul bisericii îşi dorm somnul de veci Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I şi Regina Maria. Regele Carol al II-lea este depus temporar într-o capelă alăturată bisericii lui Neagoe Basarab.

Imagini pentru inmormantarea reginei mama elena

6.Fantana lui Manole

 

Fantana Lui Manole Curtea de Arges (1)

Fantana Lui Manole Curtea de Arges (in urma cu cateva decenii)

Fantana Lui Manole Curtea de Arges (1)

Fantana Lui Manole Curtea de Arges (in prezent)

 

 

Legenda spune ca dupa ce Manole a zidit-o pe Ana in peretii Manastirii pentru a putea termina constructia, Neagoe Basarab l-a intrebat daca poate sa construiasca ceva mai frumos de atat. Mesterul Manole a raspuns afirmativ si domnitorul, temandu-se de aceasta posibilitate, a luat schelele astfel incat sa elimine orice sansa da a aparea pe fata pamantului o Manastire mai frumoasa. Mesterul Manole si-a facut aripi din sindrila si a incercat sa zboare, insa n-a reusit si pe locul in care s-a prabusit a aparut un izvor. In prezent aici se gaseste fantana care-i poarta numele.

*Alte activitati

-La Curtea de Arges ,puteti participa si delecta cu bucate traditionale in diversele restaurantele ce organizeaza seri cu specific  romanesc,  in preajma sarbatorilor  , seri  pentru oaspetii din toate locurile , oferindule acestora posibilitatea de a petrece sarbatorile in stil traditional.Este posibil ca imaginea să conţină: masă şi mâncare

-Buna dispozitie dar si putin sport pe una dintre partiile din apropierea orasului . Partia de la Hotel Piscul Negru pune la dispozitia turistilor, care vor sa se aventureze pe partie echipamente necesare de inchiriat ;dupa o distractie pe cinste in aer liber veti putea servi o bautura si o masa calda in incinta propiului restaurant. (https://www.hotelpisculnegru.ro/)Este posibil ca imaginea să conţină: cer, zăpadă, copac, nor, în aer liber şi naturăEste posibil ca imaginea să conţină: noapte şi în aer liber

 • Unde te cazazi la Curtea de Arges?

Pe scurt unele dintre cele mai bune oferte de cazare  in preajma sarbatorilor le vei gasi la :

-HOTEL THR CENTER(www.thrcenter.ro)

Oferind o vedere spectaculoasă către centrul orașului Curtea de Argeș, hotelul THR Center este situat în zona Bisericii Domnești, lângă Parcul San Nicoară.
Hotelul este nou,majoritatea  camerelor beneficiind de balcon propriu, baie proprie , TV cu ecran plat, telefon  fiind mobilate într-un stil clasico-modern ce satisface cerințele și celor mai pretențioși clienți. Baia este modernă,având cabină de sticlă cu baterie de duș tropical.
Clienții hotelului THR Center se pot bucura de o gamă variată de atracții turistice in zonă sau în vecinătate mentionate anterior!

-HOTEL PISCUL NEGRU

Hotelul Piscul Negru este locul unde poposesc cei care doresc sa exploreze Transfăgărășanul și să se bucure de toată măreția munților Făgaraș.

Poziționat la jumătatea distanței dintre Pitești și Sibiu, hotelul nostru este perfect pentru cei care vor să se bucure la maxim de Transfăgărășan. Majoritatea oaspeților noștri vizitează Curtea de Argeș, Cetatea Poenari (44km), Barajul Vidraru (40km), se cazează la noi iar a doua zi pleacă mai departe spre Cascada Capra (8km), Bâlea Lac (14km), Bâlea Cascadă (20km) și apoi Sibiu sau Brașov.

Hotelul nostru vă așteaptă cu o gamă largă de facilități. Camerele noastre sunt decorate modern și sunt recondiționate după fiecare sezon; restaurantul hotelului folosește numai ingrediente naturale, aprovizionându-se de la stâna Lespezi și păstrăvăria proprie; hotelul are și un loc de joacă pentru copii, unde cei mici se pot juca sub supravegherea adulților care își pot savura cafeaua chiar la terasa hotelului, aceasta fiind poziționată chiar deasupra locului de joacă.

 

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, în aer liber şi natură

http://www.hotelpisculnegru.ro/

 

 

-PENSIUNE CLUB DIODA

Pentru un concediu in mijlocul naturii, puteti alege locatia noastra, Pensiunea Club Dioda, din comuna Cicanesti, judetul Arges, la 15 km de centrul orasului, spre Transfagarasan.
Aici va puteti relaxa si admira peisajele, fiind un loc perfect pentru recreere. (Www.clubdioda.ro)

Este posibil ca imaginea să conţină: dormitor şi interiorEste posibil ca imaginea să conţină: oameni stând jos, masă şi interior

 

 

 

*De ce Curtea de Arges ? De ce Curtea de Arges de sabatori?

 

Sarbatorile sunt un prilej de a petrece timpul cu familia.Asadar tot ce ai nevoie pentru o vacanta reusita alaturi de cei dragi poti gasi la Curtea de Arges  ,pentru ca este intradevar locul unde te poti retrage de la rutina zilnica ,de la haosul din timpul anului , la Curtea de Arges , poti gasi acel loc linistit,acel loc unde poti veni cu familia pentru a petrece timp de calitate.

Revenind la acele activitati de sarbatori pe care le poti face in acest mic orasel ,o sa subliniez faptul ca uneori este suficient sa faci o iesire in aer liber ,o scurta plimbare , de aceea recomand Bd-ul Basarabilor, acesta este si drumul de acces catre frumoasa si grandioasa Manastire Curtea de Arges . Peisajul este fascinat datorita teilor care  sunt pe de-o parte si de alta a bulevardului ,acoperiti de omat ceea ce confera ,parca un peisaj desprins cu adevarat din cartile de povesti. Dupa o scurta plimbare te poti intoarce la locatia pe care ai aleso pentru cazare ,unde veti putea servi masa,iar apoi retrangadu-va in camerele de cazare ,veti putea depana amintiri sau impartasi povesti. De aceea ca totul a fie perfect trebuie sa alegeti cu atentie locul de cazare,alegeti un loc care sa fie pe placul dorintelor dumneavoastra. Nu uitati ca poate este singura perioada cand veti putea avea o vacanta linistita inconjutati de cei dragi voua!

*Ce vei face in seara de Craciun sau Revelion?

In noaptea de Craciun sau in noaptea dintre ani ,vei putea alege una dintre ofertele puse la dispozitie de catre restaurantele din oras ,care vor organiza mese festive pentru aceste evenimente, cu muzica live unde puteti sa il asteptati chiar si pe Mos Craciun!

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts