MINUNE LA MANASTIREA CURTEA DE ARGES

Paştele, sărbătoarea luminii şi a bucuriei în lumea ortodoxă, este celebrat în acest an pe 24 aprilie. În popor există credinţa că cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai, fiind scutit de Judecata de Apoi, fiindcă în această zi “uşile” Raiului sunt deschise.

Biblia spune că Maica Domnului a aşezat un coş cu ouă lângă crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul şi acestea s-au înroşit de la sângele curs din rînile lui Iisus. Se spune că raul nu va putea învinge pe Pământ atâta timp cât va fi sărbătorită Învierea Domnului şi vor continua să se vopsească oua roşii în amintirea jertfei lui Iisus Hristos.

An de an , mii de credinciosi vin din toate colturile tarii pentru a participa la slujba de Inviere de la Manastirea Curtea de Arges , monument istoric de interes national .

Biserica episcopală, cunoscută mai bine sub denumirea de Manastirea Curtea de Arges , o ctitorie a lui Neagoe Basarab ( 1512 – 1517 ), este caracterizată printr-un naos larg și turla înaltă deasupra naosului. Fațada de vest este de asemenea încununată cu turle.

În timpul lui Carol I , catedrala a fost transformată în necropolă pentru familia regală a României. În biserica episcopală se găsesc mormintele regilor Carol I și Ferdinand I  (împreună cu soțiile lor), iar în anul 2003 a fost repatriat și Regele Carol al II – lea împreună cu Elena Lupescu , aceasta fiind înhumată în cimitirul mănăstirii. În afară de mormintele regale, la Mănăstirea Curtea de Argeș se află și moaștele sfintei Filofteia .

Dacă în 1857 complexul monastic era păstrat în întregime, două incendii din 1866 și 1867 au distrus clădirile seminarului, respectiv locuințele, paraclisul și turnul de intrare. La inițiativa lui Carol I , biserica a fost restaurată începând cu 1875 de către arhitectul francez Lecompte du Nouy, ceea ce a dus la înlocuirea frescei originale cu o pictură nouă și la alte modificări radicale ale structurii interioare. În anul 1886 s-a terminat restaurarea bisercii și a început construirea palatului regal din latura de est a complexului, care va fi mai târziu transformat în palat episcopal.

Legenda cunoscutei Mănăstiri spune că Neagoe Basarab l-a angajat pe mesterul Manole să o construiască. Însă tot ceea ce clădea în timpul zilei, noaptea se dărâma. Într-o noapte, meșterul visă un înger ce îi spuse că trebuie să își sacrifice soția, Ana , pe care ar urma să o clădească în zidurile Mănăstirii. A doua zi când Ana a venit la Manole să îi aducă mâncare, a zidit-o, și astfel, Mănăstirea a putut să fie construită .

Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de orașul Târnovo (astăzi, Veliko Tarnovo , Bulgaria), capitala Taratului Bulgar , într-o familie de țărani. Este crescută în dreapta credință și evlavie de mama sa, care moare când Filofteia era încă mică. Copila postea, asculta Scripturile, învăța să-și păzească neîntinată fecioria, iar mai presus de toate era foarte milostivă . Copila săvârșea cu statornicie și răbdare toate faptele bune.

După ce mama sfintei a murit, tatăl ei s-a însurat a doua oară . Mama vitregă nu a iubit-o pe Filofteia, astfel că o bătea și o certa, pârând-o tatălui ei ca și acesta să o certe .

Cu toate acestea, tânăra fecioară nu se oprea din înfăptuirea binelui comunitar și le împărțea săracilor și flămânzilor hainele ei și mâncarea pe care mama vitregă i-o dădea ca să o ducă la țarină tatălui ei . Aflând de acțiunile ei și văzând că le împărțea săracilor, tatăl ei este biruit de mânie și uitând dragostea părintească, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, apucând-o de cosițe ca să o bată până ce se va liniști. Dar, nemaifiind stăpân pe el, a aruncat în ea cu toporul pe care-l avea la brâu și, lovind-o, a rănit-o la un picior . Iar din această rană sfânta a murit pe loc,  si tot locul acela s-a umplut de lumină. Sfânta era în vârstă de doisprezece ani când a murit.

Venindu-și în fire, tatăl ei a fost cuprins de spaimă și vrând să-i ridice trupul, nu putea nici să-l atingă, nici să se apropie de el . Văzând acestea, a alergat în cetate și le-a spus arhiepiscopului și conducătorilor cetății tot ce se întâmplase și că trupul fericitei zăcea pe pământ, și că era cinstit de Dumnezeu cu strălucire cerească. Aceasta auzind, arhiepiscopul împreună cu mai-marii cetății și cu popor mult, au alergat cu făclii și cu tămâie și cu rugăciuni, și văzând sfântul trup strălucind cu acea lumină dumnezeiască , s-au minunat cu toții și au lăudat pe Dumnezeul minunilor, Care și acum, în vremurile din urmă, preamărește pe robii Săi care împlinesc cu fapta poruncile Lui .

Apoi au încercat, împreună cu arhiepiscopul, să ridice trupul sfintei și o ducă în cetate. Dar n-au putut nici să-l miște, așa încât s-au înspăimântat cu toții.  Au început să se roage cu stăruință lui Dumnezeu și Sfintei Filofteia, dar nici așa nu au putut s-o ridice. Că , vrând Dumnezeu să preamărească pe roaba Sa, a îngreunat trupul fericitei ca pe o piatră.

Pentru a o putea ridica, tatăl ei și cei care îl ajutau au început să numească țările, mănăstirile, bisericile de peste Dunăre și cele de acea parte a Dunării, pentru a putea ști unde să o odihnească, însă Filofteia era la fel de grea . Cu toate acestea, cum s-a numit Biserica Domnească cea din Târgul Argeșului, trupul ei a devenit mult mai ușor, iar oamenii au trimis scrisoare lui Radu Vodă, cel poreclit Negru (care zidise și biserica). Acesta, de cum a fost înștiințat, a pornit îndată cu mult alai, cu făclii și cu tămâieri, mergând către Dunăre și a adus sfintele ei moaște în Țara Românească . Le-a așezat în Biserica Domnească, în orașul Argeș. Acolo au stat sfintele ei moaște până la zidirea Mănăstirii Curtea de Argeș de către Neagoe Basarab . Aici au fost mutate, iar acum se află în Catedrala  Curtea de Argeș. Și acolo fiind, face multe minuni, dând tămăduiri de tot felul de boli celor ce aleargă cu credință la sfintele ei moaște.

În fiecare an, la 7 decembrie, sfintele sale moaște sunt scoase afară din paraclis și racla este deschisă, fiind puse într-un pavilion special amenajat din fața bisericii mănăstirii, pentru ca mai ales în această zi credincioșii, care se adună în număr mare la prăznuirea ei, să li se poată închina.

MINUNE LA MANASTIREA CURTEA DE ARGES 

Minune dumnezeiasca la Curtea de Arges , in aprilie 2017 .

Chiar dupa slujba din vinerea mare la care a participat la mănastirea Curtea de Argeş, o femeie sustine ca rugaciunile sale si acatistele date aici i-au adus cea mai mare bucurie a vietii: sora sa si-a revenit din coma chiar la miezul noptii de vineri, cu putin timp inainte ca medicii sa o deconecteze de la aparate, asa cum stabilise cu familia..

Elena T. o angajata a unei importante institutii din Pitesti are o sora care, la inceputul lunii martie, a suferit un atac cerebral sever. Transportata de urgenta la un spital din Bucuresti, ea a intrat intr-o coma profunda iar medicii i-au dat putine sanse de supravietuire, mentinand-o in viata doar cu ajutorul aparatelor medicale. Fara a-si pierde speranta, Elena T. a luptat pentru sora ei si, in timp ce alti membrii ai familiei faceau pregatirile de inmormantare, cu credinta in Dumnezeu, ea a mers aproape zilnic la manastirea Curtea de Arges pentru a-l implora pe Dumnezeu sa ii lase sora in viata. ” Medicii ne spusese ca vineri sau sambata dimineata o vor deconecta de la aparate. Am mers iar la Curtea dee Arges, la slujba cea mai importanta din post, la prohod. Preotii de acolo m-au recunoscut stiind ca am venit aproape zilnic in post si m-au incurajat. In timpul slujbei, ceva s-a intamplat. Mi s-a parut ca chipul mantuitorului s-a luminat pe o icoana si …. Doamne, dumnezeule, iarta-ma, am simtit ca ma priveste doar pe mine cu acea caldura divina. In buzunarul de la pardesiu tot simteam telefonul cum vibreaza. Dupa prohod, speriata ca voi primi vesti proaste de la spital,  chiar la poarta manastirii am scos repede telefonul sa vad cine ma suna. Aproape plangand am sunat si nu mi-a venit sa cred. Sotul meu, care era la Bucuresti la spital, m-a anuntat ca sora mea si-a revenit  cu putin timp in urma si ca medicii au ramas fara grai”, ne-a povestit domna Elena. Aceasta, dupa o noapte alba in care a mers intr-un suflet la spitalul din Bucuresti pentru a-si revedea sora revenita in mod miraculos la viata, s-a reintors in aceasta dimineata la Manastirea din Curtea de Arges pentru a multumi Domnului pentru minunea din vinerea mare, o zi care o va marca mult timp de-aici inainte, ziua in care credinta si rugaciunile la celebra manastire i-au readus la viata sora.

Personalitatile cu sange albastru , sunt intotdeauna prezente la evenimentele din Orasul Regal .

 

 

Mănăstirea Robaia se află la 5 km distanţă de satul Mușătești, şi este construită într-un cadru natural deosebit.Biserica poartă hramul Sf Mare Mucenic Gheorghe, în ultimii ani a fost refăcută şi calea de acces din satul Mușătești spre mănăstire şi reamenajată „Fântâna de leac”, a cărei apă se spune că ar avea proprietăţi tămăduitoare.

 

 

Aflată la 22 de kilometri de oraşul Câmpulung Muscel, la o altitudine de 880 de metri, Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă seamănă cu Schitul Meteora din Grecia şi este considerată cea mai aspră sihăstrie românească. Alimentele, materialele şi apa se transportă până acolo cu un funicular. Pe cel mai înalt colţ de stâncă de pe vârful Cetăţuia este o cruce, supranumită „crucea dorinţelor”.

 

 

 

Mănăstirea Nămăieşti , situată în Valea Mare, Pravăț ,Nămăiești, este una din cele trei aşezăminte monahale rupestre alături de Mănăstirile Cetăţuia şi Corbii de Piatră.În biserică,  se află una din cele mai vechi icoane  nu numai din România, ci din întreaga creştinătate, fiind considerată făcătoare de minuni.

 

Biserica din Corbii de Piatră, localizată pe DC4, Jgheaburi, drumul spre Nucșoara, se înrudeşte tipologic cu grupul de biserici rupestre din Capadocia, însă are particularitatea a două sfinte altare pe un singur naos, motiv pentru care această biserica este unică la noi în ţară.Biserica este deosebit de valoroasă, nu numai prin felul în care a fost implantată în stâncă, ci și prin pictura care o împodobește, despre care specialiștii afirmă că este în cea mai pură tradiție bizantină.

 

 

Pe parcursul traseului, puteți opta să serviți micul dejun sau să luați prânzul la THR Grill Bar&Restaurant, localizat la intrarea pe Bulevardul Basarabilor, nr. 125 acesta oferind o gamă largă de preparate, realizate cu drag de bucătari profesionisti. De asemenea, locația oferă și meniul zilei, un meniu special și echilibrat, având opțiunea de a alege din variantele oferite.

 

De asemenea, deasupra restaurantului se află Hotelul THR Center, un loc ideal pentru a vă caza, acesta dispunând de camere spațioase, cu numeroase facilități(aer condiționat, Wi-fi gratuit și televizoare LCD, balcoane de unde priveliștea este una deosebită,seif, uscător de păr) și parcare gratuită. Prețurile de cazare încep de la 180/ron pe noapte în camera single, oferta putând fii adaptată  în funcție de cerințele fiecărui client.

Vă așteptăm să faceți un tur în minunata zonă argeșeană în această perioadă dedicată sufletului și să alegeti cele mai bune opțiuni de servire a mesei și de cazare recomandate pentru voi, THR Grill Bar&Restaurant și  Hotel THR Center, unde puteti să petreceți Sărbătorile Pascale, fiind aproape de cele mai minunate obiective religioase din zona argeșeană, Biserica Domnească și Catedrala Arhiepiscopală Argeș, pentru a participa la Sfânta Slujbă a Învierii.

Pentru detalii sau informatii cu privire la cazare sau oras , va rugam sa ne contactati la : 0248 729 672 .

Related Posts