FEMEIA PRIMAVARA

În timpul geto-dacilor, anul nou începea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima lună a anului. Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara şi iarna. Marţisorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie.
În vechime, pe data de 1 martie, mărtisorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotriva. Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lana răsucite, colorate in alb şi roşu, sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.La începutul lui martie, buchetul de ghiocei însoțește mărțișorul. El reprezintă o tradiție românească ce datează din cele mai vechi timpuri. Firele – de lână, de ață, de mătase – alb și roșu sunt împletite împreună. Odinioară, de ele se atârna un ban de aur sau de argint, a cărui strălucire evoca lumina soarelui. Simbolistica mărțișorului cunoaște diverse interpretări, cea mai răspândită fiind bazată pe faptul că, în folclorul nostru, anotimpurile sunt simbolizate cromatic: primăvara este roșie, vara este verde, toamna este neagră, iar iarna este reprezentată prin culoarea albă. A dărui mărțișoare este un gest de dragoste, prietenie, respect și apreciere.
Ziua Internațională a femeii este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.
Ziua femeii 8 martie este o sărbătoare cu totul specială prin care sărbătorim și prețuim femeile din întreaga lume: mame, soții sau persoane apropiate. Este un moment cu totul special, prin care ne arătăm aprecierea față de femeile din viața noastră. Frumusețea, înțelepciunea și puterea devin cuvintele-cheie care definesc o femeie, iar bărbații sunt nevoiți să recunoască, pe 8 martie, că femeile sunt capabile să facă orice prin dârzenia lor. Sărbătoarea de 8 Martie este, totodată, strâns legată de venirea primăverii, așa că femeile primesc de cele mai multe ori, pentru a celebra și venirea noului anotimp, cel a trezirii la viață a naturii.
CU OCAZIA LUNII MARTIE, MUZEUL MUNICIPAL DIN CURTEA DE ARGES VA INVITA LA VERNISAJUL EXPOZITIEI DE BIJUTERIE CONTEMPORANA.
Pentru o experiență cât mai plăcută vă invităm la Hotel Thr, sau la restaurantul nostru, THR Grill să degustați diversele preparate pe care le punem la dispoziția oaspeților noștrii.
Contact 0248 729 672 sau 0733 065 518 .Related Posts