Circuit istoric în Curtea de Argeș

Istoria îndelungată a orașului regal Curtea de Argeș, diversitatea arhitecturală a numeroaselor obiective cultural-istorice, precum și tradițiile specifice de la nivel local reprezintă principalele componente ale atracțiilor turistice. În prezent, cele două obiective turistice ale orașului, Biserica Domnească și Mânăstirea Curtea de Argeș, atrag mii de turiști naționali, cât și internaționali.

Un traseu istoric în acest oraș este ideal pentru o excursie de o zi sau pentru turiștii ce aleg circuite turistice cu trecere prin zona argeșeană. De asemenea, orașul dispune de cele mai bune locuri de cazare destinate turiștilor, aflate în imediata apropiere a principalelor puncte turistice, astfel aceștia pot merge să viziteze orașul pe jos, putând profita la maxim de toate minunățiile oferite de natură în această perioadă.

Propunerea noastră pentru turiști este de a vizita obiectivele turistice în următoarea ordine- Biserica Domnească, Curtea Domnească, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Sân Nicoară, Casa Norocea, Mânăstirea Curtea de Argeș, Fântâna lui Manole, Biserica Mânăstirii și Catedrala Arhiepiscopală.

Biserica Domnească și Curtea Domnească situate pe strada Negru Vodă, numărul 2, sunt primele puncte de atracție fiind poziționate într-o zonă destinată locurilor de parcare pentru turiști. Monument istoric național și UNESCO, aceasta este construită în prima jumătate a secolului al IV-lea, de către domnitorul Basarb I, fiind cea mai veche biserică voievodală a Țării Românești.. Curtea Domnească a fost construită în stilul vechilor case țărănești cu subsol, parter și pridvor, acum putând fii văzute ziduri ale construcțiilor de atunci, ce cuprind două pivnițe de case domnești.

Muzeul Municipal Curtea de Argeș se află vizavi de Biserica Domnească, pune la dispoziția turiștilor un patrimoniu valoros de peste 12.000 de piese muzeistice, din care 300 fac parte din Patrimoniul Național Cultural. Acesta cuprinde două secțiuni importante, una de istorie care se află în incinta proprie și una de etnografie și artă populară care se află în incinta Casa Norocea.

Biserica Sân Nicoară, aflat pe dealul din parcul de vizavi de Biserica Domnească, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, cunoscută drept paraclisul primei Curți Domnești din orașul regal.. În trecut, exista un tunel de acces între acest edificiu și Biserica Domnească, ce trece pe sub drumul ce le desparte, în prezent mai fiind accesibil doar până la jumătate.

Casa Norocea se află pe strada Victor Ștefănescu, numărul 8, fiind una dintre cele mai frumoase case monument-istoric ale orașului. În 1969, aceasta devine secție de etnografie și arte populare, ce cuprinde piese de tezaur(ulcioare de nuntă specifice, costume populare cu specific argeșean, prosoape, țesături), obiecte ale meșteșugarilor din zonă, precum și tablourile și lucrurile personale ale pictorului Dumitru Norocea.

Mânăstirea Curtea de Argeș, situată pe Bulevardul Basarabilor, numărul 1, oferă vizitatorilor o splendoare arhitecturală, dar și o legendă pe măsură. Lângă aceasta se află și Biserica Mânăstirii, construită în secolul XIX, pe vremea lui Carol I, în stil german. În interiorul curții se află și Fântâna lui Manole, oferind mânăstirii un plus de notorietate, datorită Legendei Meșterului Manole.

Noua catedrală regală Arhiepiscopală este amplasată la intrarea în incinta mânăstirii,purtând hramul Sfintei Mucenițe Filofteia și al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Edificiul servește drept catedrală a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, precum și necropolă regală. De asemenea, în capela Bisericii sunt depuse moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, protectoarea orașului, o altă legendă care conferă notorietate Catedralei.

Pe parcursul traseului, puteți opta să serviți micul dejun sau să luați prânzul la THR Grill Bar&Restaurant, localizat la intrarea pe Bulevardul Basarabilor, acesta oferind o gamă largă de preparate, realizate cu drag de bucătari. De asemenea, locația oferă și meniul zilei, un meniu special și echilibrat, având opțiunea de a alege din variantele oferite. Servirea mesei se poate face, atât în interior, cât și în exterior pentru a vă putea bucura de natură.

Pentru turiștii care doresc să rămână peste noapte, pentru a continua circuitul turistic către Transfăgărășan, pot opta să înnopteze în cadrul hotelului THR Center, situat deasupra restaurantului, unde beneficiați de camere spațioase, decorate modern, cu toate facilitățile incluse(wi-fi, aer condiționat,televizor,seif, uscător de păr), fiecare cameră are terasă proprie.

În cazul grupurilor de turiști care continuă circuitul către Munții Făgăraș, recomandăm cazare la Pensiunea Club Dioda, situată în Cicănești, Strada Oncesti Nr. 169, Bărăști 117246, la o distanță de 15 minute de orașul Curtea de Argeș. Pensiunea dispune de 8 camere,bucătărie proprie, grătar și terasă, iar pentru pasionații de aventură oferă plimbări cu ATV-ul sau bicicleta.

Odată ajunși în Munții Făgăraș, locul ideal pentru o masă caldă și de odihnă, este Hotelul Piscul Negru, situat la jumătatea distanței dintre Pitești și Sibiu, fiind de asemenea și un popas pentru turiștii care vor continua circuitul turistic către Sibiu sau Brașov. Acesta dispune de camere cu vedere la natura înconjurătoare, are restaurant și bar propriu, terasă, loc de joacă, foișor, păstrăvărie și oferă parcare supravegheată.

Vă așteptăm să faceți un tur în minunatul oraș Curtea de Argeș sau în zona frumoasă a Transfăgărășanului și să vă bucurați de multitudinea de atracții locale ce vă oferă o vacanță de neuitat, alegând cele mai bune opțiuni recomandate de cazare pentru voi, Hotel THR Center, Pensiunea Club Dioda sau Hotel Piscul Negru.

Related Posts